Kwiatunek?

Temat: anemia czy coś innego?
Witam! Od około roku obserwuję bardzo dziwne objawy u przyjaciółki. Zaczęło się od niedoboru żelaza,którego zresztą nie można wyrównać,bo organizm nie toleruje preparatów żelaza-reaguje bólem brzucha,mdłościami,biegunkami i wymiotami.Teraz dołączyły się duszności,osłabienie,brak energii,ból i ucisk w klatce piersiowej i ciągłe zmęczenie.Kardiolog nie znalazł żadnej choroby układu krążenia,internista przepisuje tylko kolejne recepty z żelazem...Ostatnia morfologia wypadła niezle,krwinki są większe,hemoglobiny jest więcej,w zasadzie nic nie odbiega od normy.Za to znów poziom żelaza niski(gdzie ono ucieka?),CRP było wysokie obecnie poziom w normie.Skąd więc to złe saamopoczucie,ataki duszności,które pojawiają się kilka razy dziennie i ten brak sił witalnych,podkrążone...
Źródło: topranking.pl/1851/anemia,czy,cos,innego.php



Temat: prośba do Pani Kasi HGB a żelazo ;-(
Zacznijmy od tego, że waga dziecka jest bardzo w porządku (nawet nieco wyższa, niż możnaby się spodziewać) - więc o rozwój malucha nie ma się co martwić. Hemoglobina niska, żelazo za wysokie - moim zdaniem dobrze byłoby skonsultować się w poradni hematologicznej - powinna Pani mieć skierowanie. A uporczywe wymioty można leczyć - w 16tc nie powinna Pani już tracić na wadze....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,96851885,96851885,prosba_do_Pani_Kasi_HGB_a_zelazo_.html


Temat: rozmaz krwi - czy się martwić
rozmaz krwi - czy się martwić zrobiliśmy synkowi kontrolnie morfologię krwi (po urodzeniu miał niską hemoglobinę i brał żelazo) i niepokoją mnie wyniki rozmazu: PDW 10,6% neutrofile 3% limfocyty 96% + kk. limfoidalne monocyty 1% pozostałe wyniki w normach, sprawdziłam i od roku synek ma w rozmazie cały czas limfocyty bardzo wysokie, ale teraz jeszcze jakieś kk limfoidalne co to może oznaczać??...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93813580,93813580,rozmaz_krwi_czy_sie_martwic.html


Temat: za dużo erytrocytów
za dużo erytrocytów ytanie moja córka ma 19 mies. robiłam jej kontrolną morfologię,bo trzy miesiące temu miała za mało żelaza; obecnie żelazo 12,7 umol/l; ale martwi mnie zbyt wysoki poziom erytrocytów 5,22( laboratorium podaje normę do 5,1) oraz hematokrytu 40 (do 38) oraz niskie MCHC 32,29(od 33)pozostałe wartości to: leukocyty12,98; hemoglobina 12,9 (też górna granica); MCV 76,6; MCH 24,7;płytki 342; limfocyty 55,8%(7,24 ... alergie;obejrzałam ostatnie wyniki i wtedy mimo dość niskiej hemoglobiny też miała wysokie erytrocyty,na co to wskazuje i czy to powód do działania?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75168082,75168082,za_duzo_erytrocytow.html


Temat: Gospodarka zelazowa
Gospodarka zelazowa Zaznaczam, ze juz szukalam na forum, ale wiele nie znalazlam. Odebralam wyniki poziomu zelaza i mam co nastepuje: Ferrytyna: 11 (N 15-165) Transferyna: 36 (N 20-34) Poziom wysycenia transferyny: 35% (N 13-47) TIBC: 66 (N 44-74) Zelazo: 27 (N 7-27) Poza tym wszystkie inne badania (w tym hemoglobina i hormony tarczycy) sa w normie. Czy te wyniki swiadza o poczatkach niedoboru zelaza (niska ferrytyna, wysoka transferyna) ale dlaczego zelazo jest w gornych granicach normy? Lekarka zalecila mi branie preparatu zelaza. Ja jej ufam, ale niepokoi mnie branie zelaza w przypadku wysokiego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,93537393,93537393,Gospodarka_zelazowa.html


Temat: żelazo poniżej 11: poród w domu, zachodzi związek?
Kropkoo, moim zdaniem sens w robieniu tych badań jest taki, żeby szukać przyczyny tak niskiej hemoglobiny u Ciebie. Z Twojej diety wynika, że poziom żelaza powinnaś mieć bardzo wysoki. Jeśli tak jest w istocie (możesz to sprawdzić badaniem), to problem nie leży w podaży żelaza (bo jesz dużo) ani w jego przyswajalności (jeśli się okaże, że we krwi też masz dużo) tylko gdzieś indziej. Może w ferrytynie właśnie? A może w innych brakach? Ekspertem się nie czuję ale mam taką intuicję, że skoro tyle tego żelaza spożywasz a wyniki HGB zamiast się poprawiać...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,45447,98036449,98036449,zelazo_ponizej_11_porod_w_domu_zachodzi_zwiazek_.html


Temat: morfologia po infekcji
Po chorobie przynajmniej z miesiac nie robi sie badan... Mialam to samo z moja coreczka ktorej zrobilam wlasnie niedawno badania w Polsce, oczywiscie przepisali jej sztuczne zelazo, miala hb 10.4, hematokryt ... bardziej tego jak ukladam posilki. Moja coreczka miala niska hemoglobine, ale wysokie plytki krwi co podobno wlasnie wskazuje na to ze 'zuzylo' sie przez chorobsko. Mala ma apetyt, jest wesola. Z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37418,92351091,92351091,morfologia_po_infekcji.html


Temat: Wysokie TPO a TSH w normie
brałam po 2 tabletki, ale teraz będę brać więcej. nie miałam żadnych nieprzyjemnych objawów po Sorbiferze. jedyny problem to jak zdobyć to żelazo skoro wiem (bo próbowałam) że nie dostanę recepty od rodzinnego. a jednak te 50 tabletek Sorbiferu, biorąc po 3 dziennie starczy mi na pół miesiąca. Strasznie to frustrujące wypraszanie w aptece żelaza na receptę bez recepty, I to coś co mi jest na prawdę potrzebne. Z resztą nie wiem ile jeszcze razy uda mi się tak kupić. a recepty nie dostanę bo mam dobrą morfologie: hemoglobina 14.1 (12.0-16.0) hematokryt 40.4 ... były nawet ciut ponad normę i płytki krwi też zawsze wysokie. żelazo też mam ładne więc nie ma podstaw do recepty. żelazo 117 (49-151) a skierowanie do hematologa dostałam tylko ze względu na problemy z niskim b12. ahhhhhh...... a.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95518449,95518449,Wysokie_TPO_a_TSH_w_normie.html


Temat: Czy nadczynność zawsze się czuje??
Hej dziewczyny, mam pytanie w sprawie żelaza. Mój poziom żelaza jest na dolnej granicy normy, bo 49 (50 - 170), a hemoglobina wynosi 13 i endo powiedziała, że nie muszę łykać tabletek z żelazem, bo mam wysoką hemoglobinę. Czy tak jest? Czy miała rację? Czy lepiej iść do rodzinnego i jeszcze się poradzić? Nie robiłam ferrytyny, bo kosztuje 35 zł, ale robiłam ją całkiem niedawno, bo w styczniu i była jeszcze w normie. Sorry truskaweczki, że wciskam się w Twój wątek, ale mam podobny problem; bardzo niskie TSH(poniżej 0,05), niskie żelazo i ciągłe...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,60313280,60313280,Czy_nadczynnosc_zawsze_sie_czuje_.html


Temat: anemia a wit. B12
Anemia to zbyt niski poziom erytrocytów lub hemoglobiny. Swoją drogą dolna granica normy wydaje mi się conieco wysoka, ale cóż, różne są laboratoria. Co zrobić z wynikiem poniżej normy? Udać się do lekarza, najlepiej zrobiwszy uprzednio zwykłą morfologię. Prawidłowy poziom żelaza przy niedoborze wit. B12 wcale nie zastanawia, bo są to dwa niezależne czynniki wywołujące dwa różne rodzaje niedokrwistości.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,31247507,31247507,anemia_a_wit_B12.html


Temat: Ciekawostki....
Z najnowszych badań wynika,że suplementacja żelazem ciężarnych kobiet, które nie mają anemii może prowadzić do powikłań, takich jak poród przedwczesny i niska masa urodzeniowa. Wyniki badań, które zostały opisane w majowym numerze Archives of Medical Research sugerują, że kobiety, u których nie stwierdzono anemii powinny stosować żelazo raz w tygodniu, a nie codziennie. Natomiast kobiety z niskim poziomem erytrocytów powinny stosować wyższe dawki żelaza. Niedobór żelaza jest częstym problemem ciężarnych kobiet. Jednakże stosowanie codziennej suplementacja żelazem prowadzi do jego przedawkowania, a to z kolei do wysokiego stężenia hemoglobiny. Stwierdzono w tej grupie kobiet czterokrotnie większą częstość porodów przedwczesnych lub urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową potraja się. Intymne dolegliwości w ciąży News 2006-09-15 Szybkie testy zmniejszają ryzyko zakażenia wirusem HIV na drodze matka-dziecko. 2006-09-12...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,48694341,48694341,Ciekawostki_.html


Temat: Jakie macie doświadczenie z "Materną"??
Lekarze przepisują namietnie Witaminy sztuczne na pewno pomagaja w okresie zimowym, jesli ciężarna mama ma jakieś braki. Nie biore witamin, ale biore zelazo, bo mam dramatycznie niska hemoglobine (wieloletnia anemia nasilona przez ciaze). W zamian za to tak układam diete, aby bylo duzo warzyw, bialka i mikroelementow, a mało produktów wysoko przetworzonych. Robie to zreszta z myśla o sobie, bo maluch od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,91125667,91125667,Jakie_macie_doswiadczenie_z_Materna_.html


Temat: Konflikt serologiczny
Gratuluję kolejnego maleństwa A Kubusiowi życzę wysokiej hemoglobiny, która juz niedługo bedzie super A mója konfliktowy dzidzia wczoraj skończyła roczek, jest słodkim,cudownym okruszkiem.Ostatnie wyniki niestety niezbyt dobre- bardzo niskie żelazo ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,79157544,79157544,Konflikt_serologiczny.html


Temat: Poprawiłam hemoglobinę samą dietą!
swietnie ze ci sie udalo! ja mam taka dziwna sytuacje ze mam wysoki poziom zelaza a niski 11cos hemoglobiny.... biore feminatal od niedawna dopiero. w przyszly tyg. jadlam od czasu badania...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,40094127,40094127,Poprawilam_hemoglobine_sama_dieta_.html


Temat: hemoglobina 10
hemoglobina 10 dobry wieczór tak jak w temacie, wlasnie odebralam wyniki krwi i mam niską hemoglobinę, jestem w 29 tyg. Nie wiem od jak dawna bo ostatnie badania robilam 2 miesiące ... raczej normalne). czekam jeszcze na wyniki żelaza, poniewaz dwa miesiace temu mailam hemogl.11.5 przy żelazie 117 a wiec żelazie b. wysokim. Ne wiem czy teraz nie będę miala także wysokiego żelaza? Mam pytanie z czego może wynika tak niska hemogl. jezeli żelazo byloby w normie? Oczywiscie do czasu wizyty staram sie jesc więcej produktow bogatych w ten pierwiastek. I moje drugie pytanie: ... że w okresie ciąży w jakim jestem zwiększa się znów objętość krwi krążocej i że spadek hemoglobiny jest czymś naturalnym, czy to prawda?. Pozdrawiam Lidia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,61636708,61636708,hemoglobina_10.html


Temat: Jak sie macie kwietniowe mamy ?
sok z pomaranczy po jedzeniu produktow z wysoka zawartoscia zelaza, to wspomaga jego wchlanianie i wcinaj orzechy i suszone owoce, niekoniecznie morele, moga byc i suszone banany dodane do porannego jogurtu. Unormowalo mi sie moje niskie cisnienie - nadal nie jest rewelacyjne, ale czuje sie lepiej, niz przed ciaza. Nie martwie sie dodatkowymi kilogramami, zreszta ostatnio jem malutko ale czesto i wiem,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,10847908,10847908,Jak_sie_macie_kwietniowe_mamy_.html


Temat: mamy z Kielc
... początku II trymestru biorę Elevit no i jeszcze żelazo, ale to z powodu niskiej hemoglobiny. Pozdrawiam Ola
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,13505414,13505414,mamy_z_Kielc.html


Temat: Czerwiec 2005 dotrwamy i urodzimy zdrowe dzidzie
Moja Pani dr twierdzi ze jak sie nic nie dzieje - tzn. usg w porzadku to lepiej nie badac, bo mozna tylko cos niepotrzebnie wywolac. Od 20 tygodnia nie zaglada. Hemoglobine mam niską - 11,3, ale to nie powod do paniki - wazne że poziom żelaza jest wysoki. Ja nie biorę żelaza w tabletkach i wcale sie nie martwię...Dodam ze to moja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,16013478,16013478,Czerwiec_2005_dotrwamy_i_urodzimy_zdrowe_dzidzie.html


Temat: Jak podnieść niemowlakowi poziom hemoglobiny?
Witam. Mój synek (3 lata) miał stwierdzony niski pozim hemoglobiny, jak miał 5 miesięcy Też miał jej poziom ok. 10. Dostał wtedy Hemofer (z wit.B6), ale żle go tolerował, więc kuracę szybko zakończyliśmy. Pozostało nam dawanie Kinder Biovitalu (ale w płynie, bo tylko on ma tak dużo żelaza), który podajemy od roku razem z dodatkową dawką wit.C. No i poziom wzrósł do prawie 12 Wspomnę, że synek miał badane też zapasy poziomu żelaza w organiżmie i były w normie Trochę to dla mnie dziwne, ale lekarka mówi, że to częste zjawisko. Co do przyrostu masy ciała to nam też to się zgodziło niestety Synek ma okresy dobrego jedzenia, ale jest dzieckiem wysokim i bardzo szczupłym, może taka Jego uroda Dawaj spokojnie Kinder Biovital (spytaj się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5373933,5373933,Jak_podniesc_niemowlakowi_poziom_hemoglobiny_.html


Temat: za mało żelaza ;(( a jak to interpretowac ?
... wysokie co do niedoboru żelaza to wskaże je poziom hemoglobiny oraz wartość MCV jesli są niskie to nawet przy erytrocytach w normie może byc anemia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,85342201,85342201,za_malo_zelaza_a_jak_to_interpretowac_.html


Temat: anemia czy coś innego?
aga@o2.pl wrote: moje 3 grosze : Witam! Od około roku obserwuję bardzo dziwne objawy u przyjaciółki. większe,hemoglobiny jest więcej,w zasadzie nic nie odbiega od normy.Za to znów poziom żelaza niski(gdzie ono ucieka?),CRP było wysokie na prosta logike albo niewydolnosc szpiku (ale wtedy morfologia bylaby brzykda) albo jakis krwotok wewnetrzny -np. spowodowany przez jakas przywre , ale niekoniecznie, krew moze uciekac gdzie indziej......
Źródło: topranking.pl/1851/anemia,czy,cos,innego.php


Temat: (1,5r)Odchylenia w rozmazie, anemia?za wysoki wapń
(1,5r)Odchylenia w rozmazie, anemia?za wysoki wapń Córka ma 1rok i 7 miesięcy, ma skazę białkową, jest karmiona piersią. Zaniepokoiły nas jej ostatnie wyniki krwi: leukocyty 11,7 (6,0-17,5) erytrocyty 4,7 (3,9-5,1) hemoglobina 10,9 (10,1-13,00) hematokryt 34 (30-38) MCV 71 (70-82) !MCH 23L (24-31) !MCHC 32,4 (33,0-36,6) płytki krwi 339 (200-550) !RDW-CV 17H (12-15) PDW 13 (9-17) MPV 10,60 (9-13) żelazo 53 (49-151) !Wapń ... 2.Żelazo i hemoglobina-tu mieszczą się w normie jednak słyszeliśmy od lekarki, że to laboratorium ma zaniżone normy, dodatkowo odchylenia w obrazie krwinek czerwonych- Czy dieta wysoko żelazowa i herbatka z pokrzywy wystarczy? 3. Córka nie je nabiału bo jest na niego uczulona, wit. D3 nie dostaje, mleko pije tylko z piersi. Zbadaliśmy poziom wapnia z obawy czy nie jest za niski, wyniki nas zaskoczyły. Czytałam, że za wysoki poziom wapnia może być niebezpieczny-czy to prawda? Jeśli tak to jak mamy go obniżyć? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106479001,106479001,_1_5r_Odchylenia_w_rozmazie_anemia_za_wysoki_wapn.html


Temat: poziom hemoglobiny
ja zawsze mam leikocyty za wysokie a hemoglobine i hematokryt za niskie chyba taka moja uroda zelazo co przepisali?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,57971,91299184,91299184,poziom_hemoglobiny.html


Temat: Badanie ft3, ft4 w trakcie leczenia - mozna?
nadzieje beda niskie i bez statyn). Fibrynogen, ktory byl wlasciwie pierwszym sygnalem w badaniach krwi, ze cos jest nie tak, po Euthyroxie spadl z 4.2 na 3.29, wiec jest juz w ... stycznia, dawke 75 od miesiaca) 2,26. antyTPO 108. antyTg nie mialam robionych. Zrobiono mi USG tarczycy i na tej podstawie oraz na podstawie wysokich przeciwcial pani dr postawila diagnoze, ze to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,37546486,37546486,Badanie_ft3_ft4_w_trakcie_leczenia_mozna_.html


Temat: Hashi-tess, Rostedo proszę o pomoc
erytrocyty 4,7 (3,7-5,1) hemoglobina 14 (12-16) hematokryt 40,9 (37-47) MCV 88 (80-99) MCH 30 (27-37) MCHC 34,2 (32-37) płytki krwi 249 (140-440) limfocyty 35 (20-45) RDW-CV 14 (12-15) PDW 11 (9-17) MPV 10,40 (9-13) P-LCR 27 (13-43) żelazo 127 (37-145) pytałam też o selen, mówię mu to (co napisała Hashi- Tess, że mam kiepską przemianę T4 w T3), to powiedział, że jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,90520088,90520088,Hashi_tess_Rostedo_prosze_o_pomoc.html


Temat: Jak to jest ..
Jak to jest .. ...że mam bardzo niski poziom żelaza a hemoglobine i hematokryt b.wysoki. Wizyte u hematologa mam w marcu,pisze bo pierwszą radą jaką usłysze to będzie idź do lekarza....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,37067128,37067128,Jak_to_jest_.html


Temat: Hematolog-potrzebne skierowanie?
Witaj ja z moim synkiem chodziłam do hematologa prywatnie,a jeżeli chodzi o badania,to pewnie z jakiegoś powodu tam idziesz[niska hemoglobina itp]mój tak miał więc miał zbadany poziom żelaza,ob,morfologię,mocz,aso,crp[bo ob było wysokie]...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,83468583,83468583,Hematolog_potrzebne_skierowanie_.html


Temat: anemia czy coś innego?
| żelazem...Ostatnia morfologia wypadła niezle,krwinki są | większe,hemoglobiny jest więcej,w zasadzie nic nie odbiega od normy.Za | to znów poziom żelaza niski(gdzie ono ucieka?),CRP było wysokie Żelazo jest magazynowane w wątrobie. ... leki tonizujące,preparaty magnezu i żelaza i udaje,że jest poprawa,bo nie znosi chodzić do lekarza.Pozdrawiam! Widać, że wszystkie parametry wracają do normy, tylko żelazo jest wciąż poniżej normy. Tak więc trzeba czekać, aż parametry wrócą całkowicie do normy. Nie wygląda to na żadną anemię hemolityczną. Podczas powstawania anemii z niedoboru żelaza organizm przyzwyczaja się do zmniejszonego dopływu tlenu i przez długi czas nie ma żadnych objawów. Znane są przypadki, gdzie osoby miały hemoglobinę 6 i nic im nie było, aż do chwili gdy zemdlały i trafiły do szpitala. Inne osoby odczuwają duszność (no właśnie tak jak u koleżanki!!). W końcu poziom tlenu jest obniżony o te powiedzmy 20 procent (bo tyle mniej hemoglobiny). Ale oczywiście organizm zmienia metabolizm, aby przystosować się do warunków niedoboru tlenu. Przykładowo produkuje się dużo kwasu moczowego. W tej chwili przyjaciółka dochodzi do siebie, a więc dodatkowo musi produkować jeszcze więcej krwi, a tego żelaza wciąż jest za mało, więc nie jest to łatwe. Organizm pracuje na wyższych obrotach, zużywa witaminy, itd. Przestawianie metabolizmu organizmu musi potrwać. Wniosek taki, że przed podjęciem dalszych działań, poczekałbym jeszcze trochę. Preparatów żelaza jest zdaje się parę ... i w stanach zapalnych żołądka. Może to jest właśnie przypadek przyjaciółki. Trzeba by ewentualnie poprosić lekarza o konkretnie ten preparat. Innym sposobem zwiększenia wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego, który dotyczy jednak przede wszystkim żywności, jest wzięcie witaminy C podczas posiłku. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza z pokarmów je zawierających. Oprócz tego potrzebna jest dobra multiwitamina, a może coś z żeń szeniem. To...
Źródło: topranking.pl/1851/anemia,czy,cos,innego.php